Reptiler

ORMAR
»
Röd regnbågsboa
» Kungspyton

ÖDLOR
» Skäggagam
» Steppvaran
» Grön leguan
» Panter kameleont
» Leopardgecko

SKÖLDPADDOR
» Florida Mjukskalssköldpadda
» Leopardsköldpadda

KROKODILER
» Kajman

SKÖTSELINSTRUKTIONER FÖR FLORIDA MJUKSKALSSKÖLDPADDA


Vetenskapligt namn: Trionyx ferox
Naturlig hemvist: Sump och träsklevande
Förekomst: Asien
Rek. värme: 26 gr. C
Rek. luftfuktighet: 40-60% RF
Födsel: Ägg


INTRODUKTION

Här har du en presentation av en sköldpadda som inte bara fängslar en med sitt vackra mönster och färger utan även med sitt lite egendomliga beteende. Det är en sköldpadda som är lättskött och relativt okomplicerad. Men varför är den så ovanlig då? Ja det är för att den konkurrerar med sköldpaddor såsom rödörade sköldpaddor, vilka är betydligt mer populära. Sedan kanske det inte direkt är en sköldpadda lämpligast som sällskap utan det är nog en sköldpadda för entusiasten. Detta beror på dess egenskaper, vilket jag tänker beskriva senare...

BESKRIVNING AV FLORIDA MJUKSKALSSKÖLDPADDA
Populärnamnet är mjukskalssköldpadda, men det innefattar en hel familj av sköldpaddor. Så för att inte bli missförstådd finns det ett vetenskapligt namn: Trionyx ferox. Den trivs bäst i vatten som är hyfsat mjukt samt en aning saltat, med jodfritt salt som går att köpa i djuraffärer för att undvika svamp och infektioner. Dessutom rekommenderar vi att man håller vattnet fräscht och rent. Detta gör man med en akvariepump, med filter. Pumpen får inte vara för kraftig och inte heller ha för dålig filterkapacitet. Vi föreslår också att man i vattnet erbjuder möjlighet för sköldpaddan att ta sig upp på en land del.

Den lite pipformade nosen använder den för att locka till sig bytesdjuren. Den gömmer hela kroppen under vattnet och sticker bara precis upp nosen. Samma beteende som den mer fruktade Snapper sköldpaddan har. Florida mjukskalssköldpaddan hålls med fördel ensamma om man inte kan erbjuda dem mycket god plats. Detta för att ett aggressivt beteende kan uppstå emellanåt.

TERRARIETS STORLEK, INREDNING OCH VÄRME
Kan man skapa en så nära naturlig miljö som möjligt utan att skaffa sig arbete som näst intill ingen har tid till? Ja faktiskt är det möjligt med hjälp av hyfsat billig teknik. I pumpen lägger man en bit torvgranulat. Detta håller algtillväxt tillbaka, samt att det buffrar vattnet så att surhetsgraden i vattnet är lätt att reglera, alltså pH-värdet indirekt. Samma effekt har mangroverötter som likt torvgranulat utsöndrar homussyror, vilket kan färga vattnet ljusbrunt vilket är naturligt. Terrariet skall ha en bottenyta på minst 1 X 0,6 X 0,4 meter. Vattnet skall vara uppvärmt till en temperatur av 26 grader Celcius. Detta regleras med en doppvärmare som sköldpaddan skall skyddas mot då doppvärmarna blir väldigt varma, vilket kan skada djuren. UV-ljus skall lysa upp terrariet för att reglera dygnsrytmen. Terraiet skall vara upplyst 8-10 timmar varje dag. Vattennivån skall vara 20-40 cm samt skall botten vara täckt med fin sand.

FÖDA
Ute i det fria livnär sig denna skökdpadda på levande fisk, insekter samt mindre djur ex. små fåglar. Men detta kan vara ett svårt att efterspegla i fångenskap. Men foder såsom frysta röda mygglarver, fryst fisk eller speciellt sköldpaddsfoder fungerar utmärkt. Men givetvis skall man alternera fodret.

SLUTORD
För att lyckas med sin sköldpadda krävs det att man för det första inte har för många i terrariet/akvariet, då de är solitära. Dels skall man inte stressa sina djur med för täta och oregelbundna vattenbyten samt att man ger dem UV-ljus, vilket krävs för att benstommen skall kunna utvecklas. Man bör också tänka på att till skillnad från vanliga sköldpaddor har denna art mjukt skal vilket är betydligt mer ömtåligt. Det går att bygga terrarium/akvarium som i det närmaste ser så likt ut som dess naturliga miljö med lite fantasi och kreativitet. Men för att förstå deras behov och krav krävs det att man inte bara tänker på terrariets utseende. Dekorera gärna land delen med plastväxter samt kanske ett mindre vattenfall.

LYCKA TILL!!!

SKÖTSELINSTRUKTIONER FÖR LEOPARDSKÖLDPADDA


Vetenskapligt namn: Geochelone pardalis
Naturlig hemvist: Marklevande
Förekomst: Afrika
Rek. värme: 22-32 gr. C
Rek. luftfuktighet: 40-60% RF
Födsel: Ägg


INTRODUKTION
En sköldpadda rekommenderar jag till familjer där intresset inte bara skall finnas hos barnen utan de flesta familjemedlemmar måste ha ett delat intresse. Det är rätt så krävande djur i fråga om passning och utrymme. Alla i boendet måste vara observanta på att ett djur kan komma travande på golvet (såvida man inte alltid håller den i större terrarium). Det kräver speciell mat varje dag och helst vid ett par tillfällen. Allergiker och astmatiker torde kunna finna ett lämpligt husdjur bland gruppen sköldpaddor, om man bortser från träsk och vattenlevande. Värme och fukt från vattnet i terrariet bildar en god grogrund för kvalster att föröka sig i. Men som sagt var det gäller inte marklevande sköldpaddor som Leopardsköldpaddan.

BESKRIVNING AV LEOPARDSKÖLDPADDA
Hur introducerar man en sköldpadda till någon? Betänker man att den borde överleva en generation familjemedlemmar samt att denna art kommer till att bli 20 kg tung och ha en 500 mm omkrets på skalet. Ja då borde det avskräcka en del, men i gengäld så blir säkert lika många fascinerade. Det är mäktiga vegetarianer som är relativt fredliga om man inte bråkar med dem. I försök att para dessa rekommenderas att fingrar och underarmar befinner sig utan för bit-avstånd.

TERRARIETS STORLEK, INREDNING OCH VÄRME
Leopardsköldpaddan skall hållas relativt torrt. Men ge den gärna ett utrymme att kunna bada i, den älskar att kyla ned sig i ett bad då och då. Om jag personligen fick bestämma skulle denna i fullvuxet tillstånd inte ges ett mindre utrymmen än 2 X 2 meter, en sarg runt om på en halvmeter så att den inte kunde ta sig ut under icke övervakade ögonblick. Inredningen måste vara robust och tåla både en sköldpaddas tyngd och värme. En värmelampa som håller värmen uppe på något ställe samt tillgång till UV-ljus måste kunna erbjudas.

FÖDA
Leopardskäldpaddan skall utfodras varje dag, från födseln. Fodret skall vara vegetabiliskt, vara näringsriktig samt skall det vitaminberikas vid jämna mellanrum. Näringsrik mat är t.ex. maskrosblad, groddar, rotfrukter såsom ex. morötter. En mängd torrfoder finns också att tillgå i djurhandeln. Men det viktigaste är att ge den vid ett par tillfällen om dagen om det är möjligt då maten håller sig sämre i värme. Den skall ha mat varje dag. Vill man förkovra sig i vad sköldpaddan skall ha för mat finns där en uppsjö böcker också ute i handeln - Fråga efter den i en välsorterad djuraffär.

SLUTORD
Med ett varningens finger rekommenderar jag denna sköldpadda till oerfarna entusiaster. Tänk er för vilka konsekvenser det får att ta ansvar för en sköldpadda som blir så pass stor som denna. Finns intresse och utrymme även i framtiden? Vilka uppoffringar som måste göras för att den skall trivas och vilken tid som läggs på den avgör bara den som äger den. Men det skall i ärlighetens namn sägas att få reptiler skänker så mycket som en sköldpadda i personlighet och mänskliga drag...

LYCKA TILL!!!